Czy alergeny mogą być zdrowe?
Wśród osób uczulonych na poszczególne pokarmy nie istnieje oczywisty podział na produkty zdrowe i niezdrowe, a w pierwszej kolejności muszą one ustalić listę produktów, które mogą spożywać! Często bowiem zdarza się, że z diety alergika trzeba wyeliminować produkty, które dla innych osób są bardzo zdrowe.
Przykładem takich alergenów są chociażby owoce cytrusowe, takie jak pomarańcze czy grejpfruty.
Truskawki i poziomki także w niektórych przypadkach mogą być alergizujące.
Orzechy przez wielu uważane niemal za źródło zdrowie, potrafią znacząco negatywnie wpłynąć na alergików.
Z tego powodu z diety małego dziecka należy usunąć zwłaszcza orzechy ziemne i pistacje, gdyż uczulają najbardziej.
Kasze, mąki czy makarony uczulają z kolei z powodu zawartości glutenu.
Bardzo wiele uczuleń na mąkę powoduje, iż produktów mączny osoby z alergią pokarmową powinny unikać.
Ostatnim zdrowym pokarmem, które ma właściwości alergizujące jest miód.
Jeśli jednak nie mamy alergii warto do diety włączyć kilka rodzajów miodu.