Czy warto jeść soczewice?
Kiedyś popularna głównie w Azji, teraz pożądana także w Europie. Hodowle soczewicy, choć rzadkie, pojawiły się już także w Polsce. Czy warto ją jeść? Soczewicę możemy znaleźć w trzech kolorach – czerwonym, zielonym i żółtym.
Choć każda z nich powinna być przygotowywana troszkę inaczej i mają różne właściwości, to wszystkie mają bardzo korzystne oddziaływanie na ludzkie zdrowie. Najzdrowsze są jednak kiełki soczewicy, które w porównaniu do nasion oferują więcej składników mineralnych i witamin. Duże znaczenie dla organizmu ludzkiego odgrywa szczególnie białko soczewicy, które obok soi jest najłatwiej przyswajalnym białkiem pochodzenia roślinnego.
Aby jednak soczewica nie zatraciła swoich walorów, należy ją posolić na 10 minut przed końcem gotowania. Z czym najlepiej przygotować soczewice? Idealnie nadaje się do przygotowania zupy czy chociażby gulaszu. Często wykorzystywana jest jako jedna ze skłądowych zapiekanek i sałatek.
Stosuje się ją także w połączeniu z miętą czy jogurtem. Opcji wykorzystania soczewicy jest naprawdę wiele i każdy znajdzie swoją własną kombinację, która przypadnie mu do gustu.