Przykładowy jadłospis dla zdrowych włosów
Nasze włosy, aby zdrowo rosły, potrzebują zbilansowanej diety. Do organizmu należy dostarczać zarówno białka (proteiny), nienasycone kwasy tłuszczowe, naturalne cukry oraz witaminy i mikroelementy. Podstawą jest też spożywanie minimum 1,5 litra wody dziennie. W zależności od trybu życia i aktywności fizycznej, konieczne jest dostarczanie organizmowi dawki energii. Dzięki właściwej diecie, nie tylko włosy będą zdrowe, ale i cały organizm. Jak jeść, aby mieć piękne i bujne włosy? Dzień warto zacząć od szklanki wody, płatków owsianych, podawanych z jogurtem naturalnym i ulubionymi owocami.
Zapewni to nam dawkę błonnika, białka, witamin i mikroelementów. Na drugie śniadanie – porcja życiodajnych warzyw, np. sałatka grecka. Lekki i zdrowy obiad, bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, to porcja ulubionej ryby, kasza gryczana i szpinak, czyli żelazo. Na podwieczorek przygotujmy sobie jabłko i orzechy, a na kolację – sałatkę z owoców. Pijąc wodę między posiłkami, dodatkowo nawodnimy organizm, a tym samym nadamy włosom życia.