Warzywa i owoce dla diabetyków
Umiejętny dobór właściwej diety ma niezwykle pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Warzywa i owoce uważane są za najzdrowsze produkty, o ile nie są zbytnio przetworzone i poddane obróbce termicznej, w wyniku której tracą witaminy.
W diecie dla diabetyków nie może zatem zabraknąć składników z tych dwóch istotnych grup produktów żywieniowych.
Co zatem powinni jeść diabetycy? Osobom chorującym na cukrzycę zaleca się spożywanie aż pięciu porcji warzyw i owoców dziennie.
Głównie są to produkty takie jak kapusta, brokuły, sałata, marchew, buraki, soja, groch i soczewica.
W przypadku owoców wskazane jest spożywanie porzeczek, truskawek, jabłek, malin i pomarańczy.
Dlaczego akurat te produkty są zalecane dla diabetyków? Wymienione warzywa i owoce charakteryzują się względnie niskim indeksem glikemicznym i dużą zawartością błonnika.
Dzięki temu w jelitach glukoza jest znacznie wolniej wchłaniana.
To główna zaleta dużej ilości błonnika w diecie przygotowanej specjalnie dla cukrzyków.